woda-w-domu

Zmiękczacz wody czy uzdatniacz wody?

Odkamieniacz wody, uzdatniacz wody, zmiękczacz wody.

Trzy różne nazwy, dwa różne typy urządzeń i różnice w przeznaczeniu.

Kamień w wodzie

Woda, jako taka nie ma kamienia. Chyba, że jest to górski potok z kamieniami na dnie.
Trudno jest wiec odkamienić wodę. Powszechnie spotyka się nazwę odkamieniacz wody w stosunku do urządzeń które usuwają z wody minerały tworzące twarde osady mineralne.

Woda silnie zmineralizowana to woda twarda. Zawiera ona jony różnych minerałów. Jony minerałów rozpuszczonych w wodzie, głównie wapnia i magnezu w pewnych warunkach związanych ze zmianą parametrów fizycznych wody, okazują się występować w nadmiarze. Stan ten nazywane jest przesyceniem. Przesycona minerałami woda pozbywa się ich. Nadmiar minerałów wytrącany jest na zewnątrz w postaci kryształów. Zjawisko takie ma miejsce podczas podgrzewania wody lub zmiany jej ciśnienia. Dochodzi wtedy do reakcji chemicznej w której rozpuszczone jony wodorowęglanów przechodzą w węglany tworzące trudno rozpuszczalne kryształy.

Kryształy tworzące kamień kotłowy wytrącają się na ścianach rur i elementach zanurzonych w wodzie. Osady te powodują liczne problemy. Osadzając się na rurach powodują spadek ich przekroju efektywnego i spadek ciśnienia przepływającej wody. Kamień krystalizując na grzałkach powoduje spadek przepływu ciepła i wzrost naprężeń termicznych destrukcyjnie wpływających na materiały z których wykonane są urządzenia.

Nazewnictwo 

  • Powszechnie używana nazwa urządzeń do likwidacji wysokiego stopnia twardości wody to zmiękczacz wody.
  • Nazwa urządzeń, które dostosowują parametry wody do potrzeb użytkownika, instalacji oraz urządzeń to uzdatniacz wody.

Zarówno zmiękczacze wody jak uzdatniacze znajdują zastosowanie. Znając ich wady i zalety z pewnością dokonamy słusznego wyboru.

Zmiękczacz wody

Zmiękczacz wody powoduje, że woda staje się miękka czyli pozbawiona minerałów tworzących twardość wody. Najczęściej usuwane są jony wapnia i magnezu a na ich miejsce wprowadza się jony sodu.  Typowe zmiękczacze jonowymienne, to żywice regenerowane solą.

Zmiękczacz wody – wady i zalety

Zmiękczanie wody jak pokazuje praktyka ma więcej wad niż zalet.

  • woda zmiękczona jest pozbawiona minerałów i nie jest to optymalna woda spożywcza
  • woda zmiękczona jest agresywna chemicznie w stosunku do materiałów z których wykonana jest instalacja woda np. stal, stal ocynkowana, miedź i stopy miedzi.
  • zmiękczanie wody jest mało ekonomiczne (duże zużycie wody do płukania złoża) i nieekologiczne ścieki zawierają sól
  • z miękkiej wody nie zrobi się smacznej i aromatycznej kawy

W zastosowaniach domowych zmiękczanie wody spożywczej, jest w większości przypadków nieuzasadnione i raczej niezalecane.

Jeśli zmiękczacz stosowany jest jako jeden z elementów w całym procesie uzdatniania twardej wody na przykład zostanie zamontowany przed stacją odwróconej osmozy, to w tym przypadku jego montaż ma uzasadnienie.
Jeśli zmiękczacz wody jest zastosowany w mieszkaniu, apartamencie lub domu jako samodzielnie pracujące urządzenie to jego zasadność stosowania jest wątpliwa.

Często woda miękka  określana  jest  jako jedwabista lub śliska.  Sprawia to problem podczas spłukiwania mydła, żelu, odżywek i szamponów. Producenci zalecają dokładne spłukanie pozostałości tych środków. Przy stosowaniu wody miękkiej zużywa się mniej mydła, ale do spłukiwania kosmetyków z ciała zużywa się bardzo dużej ilości wody.

Zmiękczacz wody a instalacja miedziana

Woda miękka jest niezalecana w instalacjach wykonanych z miedzi. Szkodliwie wpływa na elementy wykonane są ze stopów miedzi i niklu. Powodując wypłukiwanie z nich jonów które przedostają się do wody. Jeśli stosowana jest woda miękka, po pewnym czasie rury miedziane stają się kruche a wypłukiwane jony miedzi, dostają się do wody spożywczej co jest niezalecane a przy dużych stężeniach szkodliwe.

W zastosowaniach przemysłowych od lat stosowane są zmiękczacze jonowymienne.
Służą one do dostosowania parametrów fizykochemicznych wody grzewczej, chłodniczej, technologicznej lub procesowej do potrzeb instalacji. W wielu przypadkach woda zmiękczona ze względu na jej wysoką korozyjność poddawana jest kolejnym procesom nazywanym kondycjonowaniem. Oczywiście poziom miękkości wody jest kontrolowany. Wielu producentów urządzeń wskazuje dopuszczalny poziom twardości wody który nie powinien być przekraczany, zarówno w dół jak i w górę.

Uzdatniacz wody

Uzdatniacz wody działa inaczej niż zmiękczacz. Nie zmiękcza wody ale powoduje, że woda nie tworzy twardych, trudno usuwalnych osadów mineralnych. Proces uzdatniania to najczęściej proces fizyczny (technologia Hydropath) a nie chemiczny.

Problemów wywołanych krystalizacją minerałów w postaci kamienia kotłowego można obecnie uniknąć bez potrzeby zmiękczania wody. Służą temu właśnie uzdatniacze wody.

Są to nowoczesne urządzenia wpływające na proces krystalizacji minerałów. Przy zastosowaniu odpowiednio zmodulowanego sygnału elektrycznego uzyskujemy krystalizację w postaci mikrokryształów w wodzie a nie na ściankach instalacji.

Właściwie dobrany uzdatniacz wody, jest więc w stanie, bez zmiany składu chemicznego wody spowodować ze minerały zawarte w wodzie nie będą tworzyć twardych osadów kamienia kotłowego.

Uzdatniacz do wody – jego główne zalety

  • jest bezobsługowy
  • nie wymaga serwisowania
  • nie zmienia składu chemicznego wody
  • woda uzyskana w procesie uzdatniania nie jest agresywna chemicznie i korozyjnie
  • woda jest bezpieczna dla użytkowników i środowiska
  • koszt eksploatacji uzdatniaczy jest wielokrotnie niższy niż koszt eksploatacji zmiękczaczy
  • zazwyczaj montaż uzdatniacza wody nie wymaga cięcia rur i pomocy fachowca
  • uzdatniacz wody zajmuje mało miejsca i praktycznie w każdym miejscu instalacji można go zamontować

Uzdatniacz wody zapobiegając powstawaniu twardych osadów kamienia kotłowego powoduje, że osad powstały przy odparowaniu wody jest miękki i łatwy do usunięcia wilgotną szmatką. Nie trzeba stosować do jego usuwania środków chemicznych.

Woda uzdatniona w przypadku zastosowań domowych, zachowuje się podobnie jak woda zmiękczona. Pranie jest czystsze, naczynia i sztućce po wyjęciu ze zmywarki nie wymagają polerowania, na szybach kabiny prysznicowej nie pojawia się twardy trudny do usunięcia osad.

Jak stosować uzdatniacz wody?

Uzdatniacz wody jest prosty w montażu, zajmuje niewiele miejsca i jest bezobsługowy. Jego stosowanie nie pogarsza parametrów wody i nie wpływa negatywnie na środowisko oraz ludzi.

Twarda woda określana jest jako zalecana do spożycia z powodów zdrowotnych. Zawarte w niej jony magnezu i wapnia chronią przed zawałem serca i schorzeniami układu naczyniowego.

„Eksperci”, czytaj sprzedawcy zmiękczaczy wody, twierdzą, że spożywanie wody twardej zawierającej wapń może prowadzić do kamicy nerkowej.

Nic bardziej mylnego. Przeprowadzone w 1997 roku badania (Comparison of dietary calcium with supplemental calcium and other nutrients as factors affecting the risk for kidney stones in women. Curhan GC, Willett WC, Speizer FE, Spiegelman D, Stampfer MJ.) wskazują, że wapń spożywany w diecie obniża ryzyko kamicy nerkowej a jedynie wapń spożywany w suplementach diety zwiększa to ryzyko. W typowej diecie najwięcej wapnia spożywane jest z produktami mlecznymi a nie z wodą.

Miękka woda nie tworząc osadów kamienia kotłowego wydaje się być  doskonała pod względem użytkowym, jednak jest mniej korzystna dla ludzkiego organizmu.
Miękka woda w przeciwieństwie do twardej, praktycznie nie posiada jonów wapnia i magnezu, ale za to zostaje wzbogacona w jony sodu. Taki proces zachodzi w trakcie zmiękczania wody w zmiękczaczach jonowymiennych.

Przekroczenie zalecanej ilość sodu w organizmie (hipernatremia) powoduje zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitycznej. W przypadku jego nadmiaru dochodzi do rozwoju nadciśnienia tętniczego oraz zaburzeń pracy serca. Pojawiają się również migreny i zaburzenia równowagi. Jeśli woda zmiękczona była twarda lub bardzo twarda, ilość sodu który pojawia się w wyniku procesu zmiękczania w wodzie jest wiec zbyt duża. Z pewnością nie powinny z takiej wody korzystać osoby z dietą niskosodową i te które starają się nie akumulować wody w organizmie.

Podsumowując

Warto rozważyć, czy do naszych potrzeb czy to w domu czy też w zakładzie, bardziej odpowiedni będzie zmiękczacz wody czy też uzdatniacz wody.

Czytaj także:

Filtry do wody

Filtry do wody. Poprawa ich efektywności działania i trwałości. Woda z wodociągu lub studni nie zawsze spełnia nasze oczekiwania pod względem jakości. Dotyczy to wody zarówno spożywczej jak i technologicznej lub… Czytaj dalej