Bakterie Legionella w systemach chłodniczych
Artykuł dotyczy bezpieczeństwa i działań w zakresie kontroli ryzyka, namnażania i rozprzestrzeniania się bakterii Legionella w instalacjach chłodniczych wyparnych i podobnych im wodnych chłodniach kominowych.
Jak zwalczać bakterie Legionella w instalacjach chłodzenia emitujących aerozol?
Raporty pochodzące z jednej z brytyjskich agencji ochrony zdrowia wskazują, że prawie jedna trzecia wszystkich skontrolowanych miejsc była niezgodna z wymogami w zakresie ochrony zdrowia i bezpieczeństwa.
Kontrola legionelli w systemach chłodzenia wyparnego
Podczas gdy każdy system ciepłej lub zimnej wody może być podatny na wzrost bakterii Legionella w odpowiednich warunkach, wieże chłodnicze z systemem odparowania i podobne systemy mokre stanowią wysokie ryzyko zagrożenia infekcją, ponieważ mogą one rozprzestrzeniać wodę w postaci aerozolu wodno-powietrznego na dużych obszarach.
Wieże chłodnicze i skraplacze parowe
Pracujące wieże chłodnicze, mogą emitować bakterie Legionella w rozpraszanych w postaci aerozolu, kroplach wody, co potencjalnie może mieć wpływ na osoby przebywające w okolicach wież, a nawet w większej odległości od niej. W przypadku chłodni kominowych elektrowni może to być nawet kilka kilometrów.
Rejestracja chłodni kominowej
Przepisy między innymi w W. Brytanii i w USA nakładają na wszystkie przedsiębiorstwa posiadające systemy chłodzenia wyparnego, wymóg rejestracji tych urządzeń w lokalnym urzędzie. Pozwala to na prowadzanie okresowych kontroli przez lokalny organ regulacyjny w miejscu instalacji urządzenia. Kontrole takie mogą wskazywać problemy związane z chłodniami kominowymi i podobnymi systemami o podwyższonym ryzyku. Zalecenia pokontrolne w wielu przypadkach nakładają na właścicieli i osoby zarządzające wymóg wdrożenia procedur kontrolno-obsługowych dotyczących bezpieczeństwa eksploatacji i ograniczenia ryzyka skażenia.
Przykłady działań kontrolnych
Inspekcje wykonane w okresie 17 miesięcy ujawniły naruszenia przepisów bezpieczeństwa higienicznego w 625 miejscach.
Oficjalne dane dostępne na stronie internetowej Health Protection Scotland wskazują, że od 1 kwietnia 2013 r. do końca sierpnia następnego roku skontrolowano 1 906 obiektów. W tym czasie w 625 obiektach wskazano problemy związane z brakiem zgodności z przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy. Stanowi to prawie jedną trzecią wszystkich kontrolowanych obiektów.
Jakie naruszenia przepisów odnotowano i jak można ich uniknąć w przyszłości?
Znakomitą większość problemów dotyczyła czterech obszarów:
- brak przeszkolenia personelu
- słaba lub nieodpowiednia konserwacja
- brak oceny ryzyka wystąpienia legionelli
- słaby lub nieodpowiedni system zarządzania w celu zwalczania legionelli
Brak szkoleń w zakresie konserwacji i zarządzania systemami wodnymi okazał się w wielu przypadkach podstawowym problemem. W wielu przypadkach główną przyczyną problemów była niewystarczająca lub nieprawidłowa obsługa i serwisowanie. Nieodpowiednia ochrona i profilaktyka ułatwiają rozwój i namnażanie bakterii Legionella i innych bakterii patogennych, zarówno w chłodniach kominowych, jak i w wodzie wewnątrz instalacji.
W niektórych przypadkach ocena ryzyka wystąpienia bakterii Legionella albo w ogóle nie została przeprowadzona, albo była niewystarczająca w stosunku do aktualnej sytuacji. Każdy obiekt powinien mieć spisany szczegółowy plan kontroli.
Dowiedz się więcej o procesie oceny ryzyka wystąpienia legionelli
Koncentrowanie się na obszarach budzących obawy w celu zmniejszenia ryzyka
Skoncentruj się na tych czterech elementach: szkolenie, dobra kontrola i serwisowanie, ocena ryzyka i zarządzania nim. Zapewni to odpowiedzialne i zrównoważone podejście do ryzyka, nieodłącznie związanego z systemami chłodzenia wodnego i wyparnego.
Warunki panujące w mokrych systemach chłodzenia mogą stanowić idealne miejsce dla rozwoju i rozprzestrzeniania się bakterii Legionella. Dzięki objęciu wszystkich zagrożeń związanych z występowaniem bakterii Legionella właściwą oceną i zapisaniu procedur kontrolnych, a następnie wdrożeniu i zarządzaniu nimi, istnieje znacznie mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia potencjalnie niebezpiecznej sytuacji.
Specjaliści ds. kontroli legionelli w zakresie bezpieczeństwa wody
Zespoły specjalistów ds. bezpieczeństwa wody wspierają osoby odpowiedzialne za kontrolę czynników chorobotwórczych przenoszonych drogą wodną, w tym bakterii Legionella. Specjaliści pomagają im w wypełnianiu zobowiązań w tym zakresie. Profesjonalna ocena ryzyka wystąpienia bakterii Legionella i innych patogenów wodnych, badania wody, szkolenia oraz inne usługi zarządzania ryzykiem środowiskowym, pomagają utrzymać bezpieczeństwo personelu i innych osób.
Jeśli masz pytania dotyczące którejkolwiek z powyższych kwestii lub chciałbyś porozmawiać z jednym z naszych specjalistów, zadzwoń do nas dzisiaj pod numer +48 500 068 835.