Uzdatnianie wody w przemyśle spożywczym

Uzdatnianie wody spożywczej, procesowej i kotłowej.

Zabezpieczanie instalacji dystrybucji wody przed osadami kamienia kotłowego i biofilmem.

Usuwanie istniejących osadów kamienia kotłowego i biofilmu w trakcie pracy instalacji, bez stosowania środków chemicznych.

Korzyści z stosowania urządzeń HydroFLOW do uzdatniania wody spożywczej

  • Wyeliminowania tworzenia się kamienia kotłowego na powierzchniach wymiany ciepła
  • Usunięcia osadów kamienia kotłowego
  • Zabezpieczanie instalacji przed osadami biologicznymi – biofilm
  • Redukcja kosztów serwisowania i obsługi
  • Para wodna nie zawiera środków do kondycjonowania wody kotłowej
  • Dezynfekcja wody (np. bakterie E.coli)

Poznaj produkty HydroFLOW 

Najczęściej odnotowywane problemy przed zastosowaniem uzdatniania wody w przemyśle spożywczym

  • osady kamienia kotłowego
  • pogorszenie transferu ciepła
  • obniżenie efektywnej średnicy rur
  • przerwy serwisowe związane z usuwaniem osadów

Konsekwencje nieprawidłowo uzdatnionej wody spożywczej

  • przenikanie związków chemicznych do produktu
  • obniżenie sprawności kotłów i wytwornic pary
  • awarie wywołane naprężeniami cieplnymi
  • uszkodzenia poszczególnych elementów systemu

Dlaczego warto wybrać technologię Hydropath do uzdatniania wody w przemyśle spożywczym?

  • Technologia nie zmienia składu chemicznego wody.
  • Para wodna może być stosowana w procesach w których wymagana jest para bez śr. chemicznych.
  • Woda uzdatniona urządzeniami HydroFLOW nie jest agresywna chemicznie.
  • Montaż urządzeń jest prosty i może być wykonany w trakcie pracy instalacji.
  • Urządzenia HydroFLOW nie wymagają serwisowania i obsługi.
  • Koszt eksploatacji jednego urządzenia jest mniejszy niż 100zł/rok.