Jak usunąć bakterię E. coli z wody

Escherichia coli

Eliminacja/usuwanie bakterii E. coli z wody spożywczej

Usuwanie E. coli bez stosowania środków chemicznych

Eliminacja/usuwanie E. coli (Escherichia coli) z wody spożywczej elektronicznym uzdatniaczem wody HydroFLOW,  bez pogarszania jej smaku i składu fizyko-chemicznego. To nowoczesne i skuteczne rozwiązanie pozwalające szybko i skutecznie wyeliminować E. coli z instalacji wodnych.

 

elektroniczny uzdatniacz wody HydroFLOW Pearl Plus
HydroFLOW Pearl Plus do dezynfekcji wody w zakresie E. coli

 

Kiedy może wystąpić skażenie wody bakteriami E. coli

E. coli w wodzie spożywczej może być wykryta w wodzie studziennej lub wodociągowej. W przypadku wody studziennej istnieje prawdopodobieństwo zanieczyszczenia źródła wody ściekami, które przenikają do wód gruntowych  z nieszczelnych szamb lub w wyniku nawożenia pól uprawnych obornikiem. Woda pochodząca z wodociągów, najczęściej ulega zanieczyszczeniu w trakcie rozszczelnienia wodociągów na przykład w wyniku awarii. Profesjonalny dostawca wody wodociągowej jest zobowiązany przepisami do wykonywania badań wody i poinformowania odbiorcy o skażeniu E. coli. Jeśli woda pochodzi z własnego ujęcia wody  obowiązkiem użytkownika jest okresowe wykonywanie badań wody w akredytowanym laboratorium w kierunku występowania skażenia bakteryjnego w tym szczepy bakterii E. coli.  Szczególne narażone są płytkie, kilkumetrowe studnie kopane lub otwarte czerpnie wody.

 

Co robić, jeśli badanie wody wykaże E. coli w wodzie pitnej?

Bakterie w wodzie pitnej  – informacja o skażeniu wody bakteriami E. coli jest jedną z najczęściej występujących w serwisach informacyjnych. Parametry wody pitnej zostały przekroczone. W wodzie znajdują się bakterie i dostawca wody podejmuje działania naprawcze czyli następuje oczyszczanie wody chlorem lub za pomocą innych środków chemicznych. Ma to wpływ na zapach wody i jej smak oraz możliwości użytkowania.

Komunikat jest prosty występują bakterie escherichia coli w wodzie i woda nie nadaje się do spożycia.  Woda skażona bakteriami wymaga dezynfekcji. Występowanie bakterii E. coli w wodzie spożywczej wskazuje na możliwość zanieczyszczenia wody innymi bakteriami. Bakterie E. coli (pałeczki okrężnicy) są najłatwiej wykrywalne i z tego powodu wykonywane są badania biologiczne wody właśnie w zakresie tych bakterii.

Jedną z metod dezynfekcji wody spożywczej jest dezynfekowanie/oczyszczanie wody chlorem. Chlorowanie wody jest jedną z najstarszych i najtańszych metod. Wpływa jednak na jakość wody i jej smak.

W przypadku nawet niewielkiego przekroczenia ilości bakterii w wodzie spożywanie takiej wody jest zabronione. Bakterie coli z wody można usunąć poprzez gotowanie wody służącej do spożycia lub płukania zębów. Wysoka temperatura eliminuje z wody patogeny chorobotwórcze. Sterylizacja wody za pomocą temperatury była i jest powszechnie stosowana.

Najbardziej skuteczna metoda eliminacji bakterii z wody to filtracja za pomocą odpowiednio dobranych filtrów np. odwróconej osmozy. Jest to metoda skuteczna nawet przy bardzo wysokich poziomach zanieczyszczenia biologicznego ale niestety jest droga. W przypadku instalacji domowych ten sposób pozyskiwania czystej wody pozbawionej pałeczek coli w wodzie pitnej może być uzasadniony, ale nie jest to optymalne ekonomicznie rozwiązanie.

Skażenie wody bakterią coli powoduje że kąpiel w niej jest niewskazana. Szczególnie dotyczy to dzieci, osób starczych i o osłabionym systemie odpornościowym.

Inną metodą jest stosowanie światła UV. Lampy emitujące promienie UV mają różną skuteczność i powinny być właściwie dobrane do wydajności przepływu. Prędkość przepływu wody przez obudowę lampy UV jest istotnym kryterium skuteczności dezynfekcji. Urządzenia te wymagają okresowego serwisowania i stosowania wody nie tworzącej osadów mineralnych.

Skuteczną i niezbyt kosztowną metodą dezynfekcji,  pozbawioną wad lamp UV, jest dezynfekcja odpowiednio zmodulowanym sygnałem pola elektrycznego. Sygnał ten eliminuje bakterie (nie tylko E. coli) na poziomie do 99,99%. Co daje doskonałe efekty przy zanieczyszczeniach biologicznych wody do 100  jtk/100 ml.

Przykładem takiego rozwiązania są elektroniczne uzdatniacze wody HydroFLOW. Umożliwiają skuteczną dezynfekcję wody, w zakresie eliminacji bakterii z grupy coli w tym Escherichia coli, z wody spożywczej. Eliminują również inne patogeny.

Należy pamiętać, że obecność bakterii E. coli w wodzie spożywczej jest niedopuszczalna. W wodzie przeznaczonej do picia nie powinny występować szczepy tej bakterii.

Dezynfekcja

Urządzenia HydroFLOW Pearl Plus i HydroFLOW K40 AQUAKLEAR od lat sprawdzają się w eliminacji skażenia bakteryjnego z ujęć wody studziennej i nie tylko. Efekty widoczne są natychmiast i są trwałe w czasie. Zastosowanie jednego urządzenia pozwala zabezpieczyć całą objętość wody dostarczanej do domu w celach bytowych i spożywczych. Urządzenia eliminują patogeny na poziomie 95 – 99,99%. Nie zmieniają składu chemicznego wody. Jeżeli skażenie wody nie osiągnęło bardzo wysokiego poziomu, technologia Hydropath jest wystarczająca do stałej eliminacji bakterii Escherichia coli z wody spożywczej pobieranej ze studni lub ujęcia wodociągowego.

Przykład dezynfekcji urządzeniem HydroFLOW S38

HydroFLOW Pearl Plus to zmodernizowany HydroFLOW HS38

Dlaczego warto wybrać HydroFLOW do eliminacji E. coli?

Przykład dezynfekcji urządzeniem HydroFLOW P160 AQUAKLEAR

Bakterie Escherichia coli

Bakteria gramm(-), należąca do rodziny Enterobacteriaceae. Znana też jako pałeczka okrężnicy. Dopóki pozostaje w końcowym odcinku układu pokarmowego, stanowi pożyteczny składnik flory bakteryjnej.

E. coli jako patogen

Skutki zakażenia E. coli

Występując w wodzie spożywczej pałeczka okrężnicy jest przyczyną infekcji dróg moczowych, przewlekłych zapaleń zatok,  zatruć pokarmowych i zakażenia krwi (sepsy). Może powodować zapalenie otrzewnej, a nawet prowadzić do posocznicy. Kiedy bakteria przedostanie się do wody spożywczej stanowi więc poważne zagrożenie. Woda studzienna w prywatnych ujęciach nie jest na bieżąco monitorowana pod względem tego typu patogenu. Częstą przyczyną dostania się bakterii do wody pitnej są sezonowe podtopienia ujęć oraz przejścia zanieczyszczeń do warstw wodonośnych z których zasilane są studnie.

Czy da się ograniczyć ryzyko skażenia wody bakteriami  E. coli?  

W zależności od źródła pochodzenia wody można ograniczyć ryzyko spozycia wody zanieczyszczonej biologicznie. W przypadku wody z wodociągów użytkownik może obniżyć ryzyko montując elektroniczny uzdatniacz wody HydroFLOW Perl Plus lub HydroFLOW K40. Urządzenia  zamontowane na rurze zasilającej pozwalają na kontrolę i eliminacje patogenów na poziomie większym niż 95%.  W przypadku zasilania woda studzienną te urządzenia również znajdują zastosowanie. Jednak ich skuteczność jest ograniczona i zaleca się przeprowadzanie okresowych badań wody na obecność skażenia biologicznego wody spożywczej pozyskiwanej ze studni czy innego ujęcia powierzchniowego.

Komercyjne urządzenia do eliminacji bakterii E. coli

W ofercie firmy Hydropath sp. z o.o. znajdują się komercyjne urządzenia umożliwiające eliminację mikroorganizmów z wody.  HydroFLOW I RANGE INDUSTRIAL to skuteczne urządzenia do obniżania poziomu skażenia bakteryjnego nie tylko w zakresie bakterii E. coli i bakterii grupy coli ale również wielu innych bakterii i mikroorganizmów patogennych.

Proces eliminacji bakterii z wody, za pomocą sygnału elektrycznego.

dezynfekcja Hydropath

Bakteria poddana działaniu sygnału.

dezynfekcja Hydropath

Bakteria uzyskuje niewielki ładunek elektryczny.

dezynfekcja Hydropath

Do wnętrza bakterii wnika czysta woda.

dezynfekcja Hydropath

Komórka ulega destrukcji.

Masz pytania dotyczące eliminacji bakteri E.coli? Skontaktuj się z nami!