Tel: +48 500 068 835
E-mail: biuro@hydropath.pl
Eliminacja/usuwanie bakterii E. coli z wody spożywczej
Eliminacja/usuwanie E. coli (Escherichia coli) z wody spożywczej elektronicznym uzdatniaczem wody HydroFLOW, bez pogarszania jej smaku i składu fizyko-chemicznego. To nowoczesne i skuteczne rozwiązanie pozwalające szybko i skutecznie wyeliminować E. coli z instalacji wodnych.
E. coli w wodzie spożywczej może być wykryta w wodzie studziennej lub wodociągowej. W przypadku wody studziennej istnieje prawdopodobieństwo zanieczyszczenia źródła wody ściekami, które przenikają do wód gruntowych z nieszczelnych szamb lub w wyniku nawożenia pól uprawnych obornikiem. Woda pochodząca z wodociągów, najczęściej ulega zanieczyszczeniu w trakcie rozszczelnienia wodociągów na przykład w wyniku awarii. Profesjonalny dostawca wody wodociągowej jest zobowiązany przepisami do wykonywania badań wody i poinformowania odbiorcy o skażeniu E. coli. Jeśli woda pochodzi z własnego ujęcia wody obowiązkiem użytkownika jest okresowe wykonywanie badań wody w akredytowanym laboratorium w kierunku występowania skażenia bakteryjnego w tym szczepy bakterii E. coli. Szczególne narażone są płytkie, kilkumetrowe studnie kopane lub otwarte czerpnie wody.
Bakterie w wodzie pitnej – informacja o skażeniu wody bakteriami E. coli jest jedną z najczęściej występujących w serwisach informacyjnych. Parametry wody pitnej zostały przekroczone. W wodzie znajdują się bakterie i dostawca wody podejmuje działania naprawcze czyli następuje oczyszczanie wody chlorem lub za pomocą innych środków chemicznych. Ma to wpływ na zapach wody i jej smak oraz możliwości użytkowania.
Komunikat jest prosty występują bakterie escherichia coli w wodzie i woda nie nadaje się do spożycia. Woda skażona bakteriami wymaga dezynfekcji. Występowanie bakterii E. coli w wodzie spożywczej wskazuje na możliwość zanieczyszczenia wody innymi bakteriami. Bakterie E. coli (pałeczki okrężnicy) są najłatwiej wykrywalne i z tego powodu wykonywane są badania biologiczne wody właśnie w zakresie tych bakterii.
Jedną z metod dezynfekcji wody spożywczej jest dezynfekowanie/oczyszczanie wody chlorem. Chlorowanie wody jest jedną z najstarszych i najtańszych metod. Wpływa jednak na jakość wody i jej smak.
W przypadku nawet niewielkiego przekroczenia ilości bakterii w wodzie spożywanie takiej wody jest zabronione. Bakterie coli z wody można usunąć poprzez gotowanie wody służącej do spożycia lub płukania zębów. Wysoka temperatura eliminuje z wody patogeny chorobotwórcze. Sterylizacja wody za pomocą temperatury była i jest powszechnie stosowana.
Najbardziej skuteczna metoda eliminacji bakterii z wody to filtracja za pomocą odpowiednio dobranych filtrów np. odwróconej osmozy. Jest to metoda skuteczna nawet przy bardzo wysokich poziomach zanieczyszczenia biologicznego ale niestety jest droga. W przypadku instalacji domowych ten sposób pozyskiwania czystej wody pozbawionej pałeczek coli w wodzie pitnej może być uzasadniony, ale nie jest to optymalne ekonomicznie rozwiązanie.
Skażenie wody bakterią coli powoduje że kąpiel w niej jest niewskazana. Szczególnie dotyczy to dzieci, osób starczych i o osłabionym systemie odpornościowym.
Inną metodą jest stosowanie światła UV. Lampy emitujące promienie UV mają różną skuteczność i powinny być właściwie dobrane do wydajności przepływu. Prędkość przepływu wody przez obudowę lampy UV jest istotnym kryterium skuteczności dezynfekcji. Urządzenia te wymagają okresowego serwisowania i stosowania wody nie tworzącej osadów mineralnych.
Skuteczną i niezbyt kosztowną metodą dezynfekcji, pozbawioną wad lamp UV, jest dezynfekcja odpowiednio zmodulowanym sygnałem pola elektrycznego. Sygnał ten eliminuje bakterie (nie tylko E. coli) na poziomie do 99,99%. Co daje doskonałe efekty przy zanieczyszczeniach biologicznych wody do 100 jtk/100 ml.
Przykładem takiego rozwiązania są elektroniczne uzdatniacze wody HydroFLOW. Umożliwiają skuteczną dezynfekcję wody, w zakresie eliminacji bakterii z grupy coli w tym Escherichia coli, z wody spożywczej. Eliminują również inne patogeny.
Należy pamiętać, że obecność bakterii E. coli w wodzie spożywczej jest niedopuszczalna. W wodzie przeznaczonej do picia nie powinny występować szczepy tej bakterii.
Urządzenia HydroFLOW Pearl Plus i HydroFLOW K40 AQUAKLEAR od lat sprawdzają się w eliminacji skażenia bakteryjnego z ujęć wody studziennej i nie tylko. Efekty widoczne są natychmiast i są trwałe w czasie. Zastosowanie jednego urządzenia pozwala zabezpieczyć całą objętość wody dostarczanej do domu w celach bytowych i spożywczych. Urządzenia eliminują patogeny na poziomie 95 – 99,99%. Nie zmieniają składu chemicznego wody. Jeżeli skażenie wody nie osiągnęło bardzo wysokiego poziomu, technologia Hydropath jest wystarczająca do stałej eliminacji bakterii Escherichia coli z wody spożywczej pobieranej ze studni lub ujęcia wodociągowego.
Przykład dezynfekcji urządzeniem HydroFLOW S38
HydroFLOW Pearl Plus to zmodernizowany HydroFLOW HS38
Bakteria gramm(-), należąca do rodziny Enterobacteriaceae. Znana też jako pałeczka okrężnicy. Dopóki pozostaje w końcowym odcinku układu pokarmowego, stanowi pożyteczny składnik flory bakteryjnej.
Występując w wodzie spożywczej pałeczka okrężnicy jest przyczyną infekcji dróg moczowych, przewlekłych zapaleń zatok, zatruć pokarmowych i zakażenia krwi (sepsy). Może powodować zapalenie otrzewnej, a nawet prowadzić do posocznicy. Kiedy bakteria przedostanie się do wody spożywczej stanowi więc poważne zagrożenie. Woda studzienna w prywatnych ujęciach nie jest na bieżąco monitorowana pod względem tego typu patogenu. Częstą przyczyną dostania się bakterii do wody pitnej są sezonowe podtopienia ujęć oraz przejścia zanieczyszczeń do warstw wodonośnych z których zasilane są studnie.
W zależności od źródła pochodzenia wody można ograniczyć ryzyko spozycia wody zanieczyszczonej biologicznie. W przypadku wody z wodociągów użytkownik może obniżyć ryzyko montując elektroniczny uzdatniacz wody HydroFLOW Perl Plus lub HydroFLOW K40. Urządzenia zamontowane na rurze zasilającej pozwalają na kontrolę i eliminacje patogenów na poziomie większym niż 95%. W przypadku zasilania woda studzienną te urządzenia również znajdują zastosowanie. Jednak ich skuteczność jest ograniczona i zaleca się przeprowadzanie okresowych badań wody na obecność skażenia biologicznego wody spożywczej pozyskiwanej ze studni czy innego ujęcia powierzchniowego.
W ofercie firmy Hydropath sp. z o.o. znajdują się komercyjne urządzenia umożliwiające eliminację mikroorganizmów z wody. HydroFLOW I RANGE INDUSTRIAL to skuteczne urządzenia do obniżania poziomu skażenia bakteryjnego nie tylko w zakresie bakterii E. coli i bakterii grupy coli ale również wielu innych bakterii i mikroorganizmów patogennych.
Bakteria poddana działaniu sygnału.
Bakteria uzyskuje niewielki ładunek elektryczny.
Do wnętrza bakterii wnika czysta woda.
Komórka ulega destrukcji.
Masz pytania dotyczące eliminacji bakteri E.coli? Skontaktuj się z nami!