Woda to sekret smacznej kawy
Woda to sekret smacznej kawy
Woda do ekspresu
Chcesz przygotować smaczną i w pełni aromatyczną kawę?
Oto sekret najlepszych baristów.
“nie używaj wody zmiękczonej chemiczne do parzenia kawy”
Teraz twarda woda lepsza od miękkiej! Z pewnością lepsza do przygotowania smacznej i aromatycznej kawy.
Problem powstawania twardych osadów kamienia kotłowego w ekspresie nie stanowi już problemu nawet kiedy woda jest twarda. Wystarczy że odpowiednio uzdatnisz wodę, tak by nie tworzyła twardych osadów mineralnych.
Woda to sekret smacznej kawy
Woda do parzenia kawy powinna zawierać magnez. Usunięcie go w procesie zmiękczania jest poważnym błędem, który spowoduje, że kawa będzie mniej aromatyczna i mniej esencjonalna.
Smak zmiękczonej wody
Pewnie nie wszyscy próbowali smaku wody bardzo zmiękczonej chemicznie. Niewiele osób jest w stanie zaakceptować ten smak “śliskiej” wody.
Przy bardzo miękkiej wodzie pozbawionej również jonów magnezu, w trakcie parzenia kawy jony sodu (to one zastępują w procesie zmiękczania chemicznego jony wapnia i magnezu), tworzą galaretowatą otoczkę wokół granulek zmielonej kawy, co spowalnia proces ekstrakcji i nie pozwala na przygotowanie w pełni aromatycznej i dobrej kawy.
Więcej na temat parzenia dobrej kawy
Technologia Hydropath
Technologia Hydropath, chroni ekspresy do kawy przed powstawaniem twardych osadów kamienia kotłowego, nie zmieniając składu chemicznego twardej wody.
Profesjonalne urządzenia do parzenia kawy renomowanych firm, mają fabrycznie zabudowane elektroniczne uzdatniacze wody zaprojektowane przez firmę Hydropath. Jeśli twój ekspres do kawy nie został wyposażony w urządzenie OEM (Original Equipment Manufacturer) HydroFLOW, to nic straconego. Można zastosować zewnętrzne urządzenie HydroFLOW zabezpieczające ekspres do kawy i przy okazji inne urządzenia w kuchni, barze kawiarni, przed powstawaniem twardych osadów mineralnych.
Urządzenia HydroFLOW, trwale zabezpieczają powierzchnie wymiany ciepła w ekspresie. Wystarczy zainstalować elektroniczny uzdatniacz wody HydroFLOW Pearl Plus
Miękka woda
Jeśli stosujesz jonowymienny zmiękczacz wody w celu ochrony wymiennika ciepła ekspresu przed kamieniem musisz wiedzieć, że niektóre elementy ekspresu są wykonane z miedzi i jej stopów. Miękka woda powoduje degradację materiału z których wykonane są te elementy i przechodzenie jonów miedzi do wody. W znaczący sposób obniża to trwałość ekspresu do kawy i powoduje zwiększenie częstotliwości napraw serwisowych.