Osady w wymienniku ciepła

Osady mineralne w wymienniku ciepła

Fabryka napojów

Robinsons to fabryka zlokalizowana jest w Norwich. Ten obszar kraju ma niestety  bardzo twardą wodę, stwarzającą problem przy produkcji napojów, przetwórstwie spożywczym i wielu innych obszarach produkcji.

Fabryka napojów - osady mineralne w wymienniku ciepła

Fabryka zainstalowała urządzenia HydroFLOW w celu zapobiegania powstawania osadów w wymiennikach ciepła układu pasteryzacji linii technologicznej przetwórstwa owoców. Osady w wymienniku powstawały po stronie produktu z minerałów, które zawierał półprodukt i woda będąca składnikiem napojów.

Technologia Hydropath i korzystające z niej elektroniczne uzdatniacze wody HydroFLOW generują powstawanie zarodków krystalizacji w cieczy w poparciu o jony minerałów rozpuszczonych w wodzie. W przypadku wymiennika ciepła powstające przy przesyceniu roztworu kryształy nie krystalizują i nie osadzają się na ściankach wymiennika ale w cieczy. Ich wielkość jest pomiędzy 10-50 µm, co umożliwia ich swobodny przepływ.

Przed instalacją urządzeń HydroFLOW, fabryka Robinsons zatrzymywała linię produkcyjną i poddawała czyszczeniu chemicznemu płytowe wymienniki ciepła co dwa trzy tygodnie. Proces trwał cały dzień i powodował znaczący wzrost kosztów produkcji.

Oczywiście nie zawsze przerwy serwisowe wypadały w weekend. Czasami poziom zanieczyszczenia osadami wymagał przerw w środku tygodnia i wtedy przepadał cały dzień „produkcyjny”.

Osady mineralne w wymiennikach ciepła fabryki napojów

Efekt zastosowania technologii Hydropath

W celu rozwiązania problem wprowadzono technologię Hydropath. Na efekt czekano tylko kilka tygodni.

OPsady mineralne w wymienniku ciepła - fabryka napojów

Teraz wszystkie rutynowe przeglądy i inspekcje przeprowadza się raz na dwa miesiące, bez konieczności oczyszczania układu z osadów wapiennych. Pojawiające się osady w postaci białego pyłku są szybko usuwane wodą z węża. Wystarczy osady w wymienniku ciepła wypłukać bez stosowania chemii i wysokiego ciśnienia wody.

 

Korzyści da konsumentów

Dodatkowo zyskali konsumenci. Minerały takie jak wapń i magnez naturalnie występujące w wodzie pozostają w napojach dając dodatkowe korzyści dietetyczno-żywieniowe.

Komentarz Richarda Poysera,
“Robinsons dba o wysokie standardy swojej produkcji , poprzez wysoki poziom kontroli jakości. Zastosowanie urządzeń HydroFLOW poprawiło efektywność produkcji i dodatkowo umożliwiło uzyskanie napojów bardzo wysokiej jakości”.

Robinsons Soft Drinks

Carrow Works, Carrow, NR1 2DD, Norwich (Norfolk)

tel:01603 632633

strona: www.robinsonsdrinks.com

Materiały: Hydropath Technology Ltd.