Uzdatniacz wody HydroFLOW dla pieców do wypieku.
Supermarkety i nie tylko, sprzedają świeże chleby i pyszne pachnące bułki wypiekane na miejscu.
Do wypiekania jak również odpiekania, stosuje się piece piekarnicze lub konwekcyjne z zaparowaniem. Aby pieczywo było wyrośnięte i chrupiące, dostarczana jest w procesie wypieku odpowiednia ilość wilgoci. Nawilżanie polega na wprowadzaniu wody przez zawór dolotowy. Zazwyczaj woda wypływa z miedzianych rurek na rynny lub inne elementy z których odparowuje.
Temperatura w piecu wynosi około +260°C. Woda dostarczana do pieca, to zazwyczaj woda spożywcza z instalacji wodnej w wielu przypadkach twarda, czyli silnie zmineralizowana. W wyniku odparowania wody powstają twarde osady mineralne w postaci kamienia kotłowego.
Po około miesiącu wnętrze rur i rynny są pokryte taką ilością osadów, że wpływa to na funkcjonowanie pieca i sam proces nawilżania. Normalna procedura obejmuje wyłączenie pieca z eksploatacji i proces usuwania osadów przy pomocy środków chemicznych lub mechanicznie.
Rynna ociekowa pokryta kamieniem kotłowym.
W celu ochrony pieca przed powstawaniem osadów, stosuje się urządzenia HydroFLOW S38. W przeciwieństwie do zmiękczaczy nie zmieniają one składu chemicznego wody i nie powodują, że woda jest agresywna chemiczne w stosunku do materiałów z jakich wykonywany jest piec.
Po zainstalowaniu niewielkiego, bezobsługowego urządzenia, powstające osady są miękkie i w celu ich usunięcia wystarczy je strzepnąć!
Instalacja urządzenia jest prosta i zajmuje niewykwalifikowanej osobie tylko kilka minut.