Osady kamienia w piecu wypiekowym

Ochrona pieca wypiekowego przed osadami mineralnymi

Uzdatniacz wody HydroFLOW dla pieców do wypieku.

Supermarkety i nie tylko, sprzedają świeże chleby i pyszne pachnące bułki wypiekane na miejscu.
Do wypiekania jak również odpiekania, stosuje się piece piekarnicze lub konwekcyjne z zaparowaniem. Aby pieczywo było wyrośnięte i chrupiące, dostarczana jest w procesie wypieku odpowiednia ilość wilgoci. Nawilżanie polega na wprowadzaniu wody przez zawór dolotowy. Zazwyczaj woda wypływa z miedzianych rurek na rynny lub inne elementy z których odparowuje.

Temperatura w piecu wynosi około +260°C. Woda dostarczana do pieca, to zazwyczaj woda spożywcza z instalacji wodnej w wielu przypadkach twarda, czyli silnie zmineralizowana. W wyniku odparowania wody powstają twarde osady mineralne w postaci kamienia kotłowego.

Po około miesiącu wnętrze rur i rynny są pokryte taką ilością osadów, że wpływa to na funkcjonowanie pieca i sam proces nawilżania. Normalna procedura obejmuje wyłączenie pieca z eksploatacji i proces usuwania osadów przy pomocy środków chemicznych lub mechanicznie.

rynna pieca odpiekowego
Rynna ociekowa pokryta kamieniem kotłowym.

 

Rynna ociekowa pokryta kamieniem kotłowym.

W celu ochrony pieca przed powstawaniem osadów, stosuje się urządzenia HydroFLOW S38. W przeciwieństwie do zmiękczaczy nie zmieniają one składu chemicznego wody i nie powodują, że woda jest agresywna chemiczne w stosunku do materiałów z jakich wykonywany jest piec.

Po zainstalowaniu niewielkiego, bezobsługowego  urządzenia, powstające osady są miękkie i w celu ich usunięcia wystarczy je strzepnąć!

Instalacja urządzenia jest prosta i zajmuje niewykwalifikowanej osobie tylko kilka minut.

Czytaj także:

Wieża chłodnicza – poprawa efektywności

Poprawa efektywności pracy wieży chłodniczej przy zwiększeniu poziomu koncentracji minerałów w wodzie…!!!   Koncentracja minerałów w wieży chłodniczej Co oznacza i do czego może doprowadzić koncentracja… Czytaj dalej