Kamień w czajniku

Kamień w czajniku

Czy mogę uniknąć problemu kamienia w czajniku i instalacjach wodnych?

Kamień w czajniku to powszechnie występujące zjawisko w przypadku gotowania wody.

Jak tego problemu uniknąć zachowując minerały w wodzie?

Można zmiękczać wodę pozbawiając ją minerałów lub bezpieczniej i zdrowiej uzdatnić ją bez utraty minerałów. Stosując uzdatniacz HydroFLOW minerały te nie krystalizują na ścianach czajnika! Krystalizują w wodzie w postaci drobnych kryształków (10-50 µm) niewidocznych nieuzbrojonym okiem. Ważne jest by gotować zawsze zimną, świeżo pobraną wodę z kranu. Nie należy zostawiać już raz zagotowanej wody w czajniku i uzupełniać ją świeżą wodą. W takim przypadku doprowadzamy do zagęszczenia, zatężenia wody minerałami i powstanie twardy osad na ściankach czajnika.

Stosując do gotowania twardą wodę uzdatnioną technologią Hydropath, problem kamienia w czajniku, na armaturze w rurach i na zaworach wodnych nie występuje.

Można uzdatniać wodę w całym domu przy pomocy jednego uzdatniacza HydroFLOW Pearl lub HydroFLOW Pearl Plus. Wybór zależy od wielkości instalacji i oczekiwań co do jakości wody. Dla ułatwienia wyboru, zestawienie uzdatniaczy domowych znajduje się na stronie – domowe uzdatniacze wody.

 

Kamień w czajniku

Są zasadniczo dwa elementy wpływające na powstawanie kamienia w czajniku.

  • woda z minerałami – woda o wysokiej zawartości wapnia i magnezu
  • gotowanie wody w czajniku ciągle uzupełniając już raz zagotowaną wodę

Kamień powstaje wtedy kiedy gotowana w czajniku woda zawiera minerały. Im bardziej zmineralizowana woda tym szybciej powstaje twardy osad.
Na trenie Polski woda jest średnio twarda lub twarda. Zawiera minerały które powszechnie uznawane są za zdrowe czyli wapń i magnez. Te minerały w trakcie gotowania krystalizują na ścianach czajnika i grzałce tworzą twardy osad nazywany kamieniem lub kamieniem kotłowym.

 

Minerały w wodzie spożywczej 

Minerały w wodzie to pierwiastki w postaci jonów. Dopuszczalne ilości minerałów w wodzie regulują odpowiednie przepisy w tym przepisy dotyczące wody spożywczej.  

Lekarze i dietetycy zalecają picie wody mineralnej. Najlepiej średnio lub wysoko zmineralizowanej, która zawiera mikroelementy w tym jony wapnia i magnezu. Minerały te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Nie jest prawdą, że woda twarda powoduje powstawanie kamieni nerkowych. Przyczyna ich powstawania była wielokrotnie opisana w opracowaniach naukowych i jest zasadniczo inna niż to podają niektóry autorzy blogów.

Nie jest zalecane picie wody z dużą zawartością jonów sodu, a taka woda powstaje w wyniku zmiękczania jej w zmiękczaczach jonowymiennych, regenerowanych solą kuchenną.

 

Zalety stosowania twardej wody 

Woda twarda w przeciwieństwie do wody miękkiej lepiej zmywa kosmetyki, szampony i odżywki do włosów. Stosowanie wody miękkiej “śliskiej” utrudnia ich zmywanie. Ich zmycie wymaga zastosowania wielokrotnie większej ilości wody miękkiej.

Producenci środków i kosmetyków do mycia nie bez powodu informują w sposobie ich użycia o konieczności dokładnego zmycia kosmetyków ze skóry, tak by usunąć ich pozostałości.
Zaletą wody miękkiej do prania jest możliwość ograniczenia stosowania detergentów i substancji myjących zawierających związki powierzchniowo czynne. Stosując środki myjące i piorące bardziej przyjazne dla człowieka i środowiska (soda oczyszczona, ocet itp…) twardość wody nie wpływa na skuteczność ich działania.
Uwaga.

Tylko przy niektórych schorzeniach skóry, dermatolodzy zalecają stosowanie wody miękkiej, pozbawionej minerałów.

Jaka jest różnica między uzdatnianiem wody technologią Hydropath a zmiękczaniem?

Zmiękczanie wody polega na usuwaniu z niej minerałów powodujących tz. twardość wody. Uzdatnianie nie usuwa z wody minerałów ale powoduje, że minerały nie tworzą twardych osadów mineralnych. Uzdatnianie wody jest zasadniczo prostsze i tańsze od zmiękczania. Woda uzdatniona nie jest tak agresywna w stosunku do materiałów z których budowane są instalacje, jak to ma miejsce w przypadku wody zmiękczonej. Uzdatnianie wody można stosować w każdego typu instalacji wodnej. Nie ma znaczenia materiał rur z których jest ona wykonana. Zmiękczania wody nie należy stosować w instalacjach wykonanych z rur ocynkowanych i miedzianych. Miękka woda przyśpiesza ich degradację i powoduje na przykład zwiększenie ilości w wodzie jonów miedzi, ponad dopuszczalne przepisami bezpieczne normy. 

 

Instalacje wodne z rur miedzianych 

W instalacjach wykonanych z miedzi i jej stopów (rury, armatura, odbiory) można stosować wodę tylko częściowo zmiękczoną. Poziom twardości wody nie powinien być niższy 6-8 dH. Co oznacza, że z wody zmiękczonej tylko częściowo, nadal będą powstawały twarde osady mineralne.  Ten problem nie występuje przy zastosowaniu elektronicznego uzdatniacza wody.    

 

Uzdatniacze HydroFLOW dezynfekują wodę!

Wybrane modele uzdatniaczy wody HydroFLOW dezynfekują wodę i dodatkowo zabezpieczają instalacje wodne przed powstawaniem osadów biologicznych (biofilm), które mogą powodować wtórne skażenie wody wodociągowej.

Instalacje wykonane z rur z tworzywa, sprzyjają namnażaniu mikroorganizmów.

 

Czytaj także:

Wieże chłodnicze – bakterie Legionella

Bakterie Legionella w systemach chłodniczych  Artykuł dotyczy bezpieczeństwa i działań w zakresie kontroli ryzyka, namnażania i rozprzestrzeniania się bakterii Legionella w instalacjach chłodniczych wyparnych i podobnych… Czytaj dalej
>