Kamień w czajniku

Kamień w czajniku

Czy mogę uniknąć problemu kamienia w czajniku i instalacjach wodnych?

Kamień w czajniku to powszechnie występujące zjawisko w przypadku gotowania wody.

Jak tego problemu uniknąć zachowując minerały w wodzie?

Można zmiękczać wodę pozbawiając ją minerałów lub bezpieczniej i zdrowiej uzdatnić ją bez utraty minerałów. Stosując uzdatniacz HydroFLOW minerały te nie krystalizują na ścianach czajnika! Krystalizują w wodzie w postaci drobnych kryształków (10-50 µm) niewidocznych nieuzbrojonym okiem. Ważne jest by gotować zawsze zimną, świeżo pobraną wodę z kranu. Nie należy zostawiać już raz zagotowanej wody w czajniku i uzupełniać ją świeżą wodą. W takim przypadku doprowadzamy do zagęszczenia, zatężenia wody minerałami i powstanie twardy osad na ściankach czajnika.

Stosując do gotowania twardą wodę uzdatnioną technologią Hydropath, problem kamienia w czajniku, na armaturze w rurach i na zaworach wodnych nie występuje.

Można uzdatniać wodę w całym domu przy pomocy jednego uzdatniacza HydroFLOW HS38 lub HydroFLOW S38. Wybór zależy od wielkości instalacji i oczekiwań co do jakości wody. Dla ułatwienia wyboru, zestawienie uzdatniaczy domowych znajduje się na stronie – domowe uzdatniacze wody.

Są zasadniczo dwa elementy wpływajace na powstawanie kamienia w czajniku.

  • woda z minerałami – woda o wysokiej zawartości wapnia i magnezu
  • gotowanie wody w czajniku ciągle uzupełniajać już raz zagotowaną wodę

Kamień powstaje wtedy kiedy gotowana w czajniku woda zawiera minerały. Im bardziej zmineralizowana woda tym szybciej powstaje twardy osad.
Na trenie Polski woda jest średnio twarda lub twarda. Zawiera minerały które powszechnie uznawane są za zdrowe czyli wapń i magnez. Te minerały w trakcie gotowania krystalizują na ścianach czajnika i grzałce tworzą twardy osad nazywany kamieniem lub kamieniem kotłowym.

Czy minerały są szkodliwe dla ludzi?

Minerały w wodzie to pierwiastki w postaci jonów. Dopuszczalne ilości minerałów w wodzie regulują odpowiednie przepisy w tym przepisy dotyczące wody spożywczej.  

Lekarze i dietetycy zalecają picie wody mineralnej. Najlepiej średnio lub wysoko zmineralizowanej, która zawiera mikroelementy w tym jony wapnia i magnezu. Minerały te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Nie jest prawdą, że woda twarda powoduje powstawanie kamieni nerkowych. Przyczyna ich powstawania była wielokrotnie opisana w opracowaniach naukowych i jest zasadniczo inna niż to podają niektóry autorzy blogów.

Nie jest zalecane picie wody z dużą zawartością jonów sodu, a taka woda powstaje w wyniku zmiękczania jej w zmiękczaczach jonowymiennych, regenerowanych solą kuchenną.

Czy można się kompać w twardej wodzie?

Woda twarda w przeciwieństwie do wody miękkiej lepiej zmywa kosmetyki, szampony i odżywki do włosów. Stosowanie wody miękkiej „śliskiej” utrudnia ich zmywanie. Ich zmycie wymaga zastosowania wielokrotnie większej ilości wody miękkiej.

Producenci środków i kosmetyków do mycia nie bez powodu informują w sposobie ich użycia o konieczności dokładnego zmycia kosmetyków ze skóry, tak by usunąć ich pozostałości.
Zaletą wody miękkiej do prania jest możliwość ograniczenia stosowania detergentów i substancji myjących zawierajacych związki powierzchniowo czynne. Stosując środki myjące i piorące bardziej przyjazne dla człowieka i środowiska (soda oczyszczona, ocet itp…) twardość wody nie wpływa na skuteczność ich działania.
Uwaga.

Tylko przy niektórych schorzeniach skóry, dermatolodzy zalecają stosowanie wody miękkiej, pozbawionej minerałów.

Jaka jest różnica między uzdatnianiem wody technologią Hydropath a zmiękczaniem?

Zmiękczanie wody polega na usuwaniu z niej minerałów powodujących tz. twardość wody. Uzdatnianie nie usuwa z wody minerałów ale powoduje, że minerały nie tworzą twardych osadów mineralnych. Uzdatnianie wody jest zasadniczo prostsze i tańsze od zmiąkczania. Woda uzdatniona nie jest tak agresywna w stosunku do materiałów z których budowane są instalace, jak to ma miejsce w przypadku wody zmiękczonej. Uzdatnianie wody można stosować w każdego typu instalacji wodnej. Nie ma znaczenia materiał rur z których jest ona wykonana. Zmiękczania wody nie należy stosować w instalacjach wykonanych z rur ocynkowanych i miedzianych. Miękka woda przyśpiesza ich degradację i powoduje na przykład zwiększenie ilości w wodzie jonów miedzi, ponad dopuszczalne przepisami bezpieczne normy.

Uzdatniacze HydroFLOW dezynfekują wodę!

Wybrane modele uzdatniaczy wody HydroFLOW dezynfekują wodę i dodatkowo zabezpieczają instalacje wodne przed powstawaniem osadów biologicznych (biofilm), które mogą powodować wtórne skażenie wody wodociągowej.

Sprawdź koniecznie:

  • Uzdatniacz wody HydroFLOW HS38

    Uzdatniacz wody HydroFLOW HS38 – odkamienia i zabezpiecza instalacje przed osadami mineralnymi

    1476,00 
    Dodaj do koszyka
  • HydroFLOW K40

    Uzdatniacz wody HydroFLOW K40 AQUAKLEAR – zabezpiecza przed osadami mineralnymi i biologicznymi, dezynfekuje

    4920,00 
    Dodaj do koszyka
  • HydroFLOW HS40

    Uzdatniacz wody HydroFLOW HS40 – odkamienia i zabezpiecza instalacje przed osadami mineralnymi

    4920,00 
    Dodaj do koszyka
  • HydroFLOW S38

    Uzdatniacz wody HydroFLOW S38 – odkamienia i zabezpiecza instalacje przed osadami, dezynfekuje wodę, usuwa biofilm

    2091,00 
    Dodaj do koszyka

Czytaj także:

Zielona woda w stawie rybnym

Urządzenia z technologią Hydropath pomagają eliminować rozwój glonów powodujących efekt gwałtownego zakwitu wody w stawach i oczkach wodnych. Uzdatniacze wody HydroFLOW montowane są przed filtrami. Podobnie jak lampy UV… Czytaj dalej
× Jesteśmy na Whats App?