Czy zmiękczacz wody?

Czy na pewno chcesz zmiękczacz wody?

Zmiękczacz wody?!

a może

Uzdatniacz wody?!

Twarda woda

Problem twardej wody dotyczy wielu indywidualnych odbiorców wody.

Na znacznym obszarze Polski występują ujęcia wody określanej jako średnio twarda, twarda lub bardzo twarda. Woda miękka występuje na obszarach górskich i w rzadziej występujących ujęciach powierzchniowych.

Obserwując kamień odkładający się na naczyniach podczas gotowania wody, na kabinach prysznicowych i kranach, zastanawiamy się czy taka woda nadaje się do picia?

Osady kamienia mają bezpośredni związek z twardością wody, twardością przemijającą, czyli tą która w momencie podgrzewania lub zmiany ciśnienia wody, skutkuje wytrąceniem na zewnątrz minerałów, których w określonej temperaturze jest zbyt wiele w wodzie (przesycenie roztworu wody).

Popularne określenie twarda woda, odnosi się do wody bogatej w makroskładniki, najczęściej są to jony wapnia (Ca2+) i magnezu (Mg2+) lub ich związki.

Twardość wody powszechnie uważana jest za zjawisko negatywne. 

Powoduje powstawanie kamienia w instalacjach wodnych, bojlerach, kotłach i innych urządzeniach grzewczych oraz zwiększa zużycie środków chemicznych do prania i zmywania naczyń.

Tymczasem okazuje się, że wyniki badań wskazują, że jest zupełnie inaczej.

Twarda woda nie jest taka zła jak ją opisują sprzedawcy i producenci zmiękczaczy!

Twarda woda, zawierająca większe ilości takich pierwiastków jak, magnez i wapń, jest zdrowsza od miękkiej, ponieważ na tych terenach, gdzie występuje, obserwuje się niższą zapadalność na choroby układu krążenia. Co więcej stosowanie różnego typu szamponów, odżywek i innych podobnych środków myjących i kosmetyków, wymaga (zgodnie z instrukcjami producentów) dokładnego ich zmycia, co jest bardzo trudne przy użyciu wody miękkiej a przy stosowaniu wody twardej nie stanowi problemu.

Główny problem dotyczy eksploatacji instalacji i urządzeń zasilanych wodą twardą.

Powstające z twardej wody twarde osady w postaci kamienia to wynik krystalizacji jonów rozpuszczonych minerałów na ścianach rur i naczyń.

Okazuje się, że jeśli woda nie tworzyłaby twardych osadów to nie byłaby taka zła.

Wystarczy więc doprowadzić do sytuacji, w której z jednej strony nie eliminujemy z wody zdrowych minerałów zastępując je niezdrowymi np. jonami sodu co powszechnie realizowane jest w zmiękczaczach jonowymiennych a z drugiej strony zapobiegamy powstawaniu twardych osadów kamienia. Uzdatniamy wodę tak by nie sprawiała kłopotów eksploatacyjnych.

Taki proces znany i stosowany jest od dziesięcioleci. Zarówno w obszarze instalacji domowych jak i przemysłowych jest możliwy do zrealizowani proces uzdatniania wody za pomocą sygnału elektrycznego. Warunkiem jest by skład chemiczny wody a jednocześnie jej parametry jakościowe i zdrowotne nie uległy pogorszeniu.

zmiękczacz wody do domu

Elektroniczne uzdatniacze wody

Wystarczy, że pod wpływem odpowiednio przygotowanego sygnału elektrycznego wprowadzanego do wody, zainicjujemy zjawisko powstawania zarodków krystalizacji  w wodzie. W wyniku czego krystalizacja nastąpi w wodzie a nie na ściankach rur i urządzeń. Przy okazji nastąpi zmniejszenie napięcia powierzchniowego wody i wygenerowanie linii sił pola elektrycznego które będzie odsuwało jony minerałów od ścian instalacji.

Co więcej odpowiednio przygotowany i wprowadzony do wody sygnał elektryczny, powodując zmniejszenie napięcia powierzchniowego wody, ułatwia pranie mimo stosowania twardej wody. Czyli pranie jest równie czyste jak przy stosowaniu wody miękkiej bez konieczności stosowania większej ilości środków powierzchniowo czynnych, czyli tych znajdujących się w proszkach do prania.

Czy woda uzyskana ze zmiękczacza jest zdrowa?

Woda jest niezbędnym elementem do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jej skład mineralny decyduje o właściwościach zdrowotnych i smakowych wody oraz potraw do których woda jest dodawana.

Wielu użytkowników zmiękczaczy jonowymiennych regenerowanych solą, nie wie, bo nikt ich nie poinformował, że jony sodu które zastępują jony wapnia i magnezu w procesie zmiękczania, mogą powodować poważne problemy zdrowotne. Przy wodzie twardej poddanej zmiękczaniu przy zastosowaniu żywic jonowymiennych regenerowanych solą,  ilość jonów sodu w wodzie miękkiej może znacznie przekraczać zalecane i bezpieczne dla danego konsumenta ilości.

Nadmiar jonów sodu w organizmie nazywany jest hipernatremią. Objawy związane ze spożywaniem dużej ilości sodu to bóle głowy, kołatanie serca, wysokie ciśnienie tętnicze krwi, osłabienie mięśni,  znużenie, nudności i wzmożone pragnienie. Liczne publikacje naukowe wskazują, że nadmierne spożywanie sodu prowadzi do zwiększenia prawdopodobieństwa wystąpienia udaru mózgu.

O tych negatywnych zjawiskach związanych ze stosowaniem zmiękczaczy jonowymiennych, sprzedawcy i instalatorzy tych urządzeń raczej nie informują nabywców zmiękczaczy.

Czy woda miękka jest zdrowa dla instalacji i urządzeń?

Większość producentów urządzeń zasilanych wodą (pralki, zmywarki, ekspresy itd…) zamieszcza w instrukcji eksploatacji tych urządzeń informację, że woda zasilająca nie powinna mieć twardości mniejszej niż 6-8 dH.

Występuje zjawisko negatywnego oddziaływania miękkiej wody wynikający z jej agresywności korozyjnej w stosunku do wielu materiałów. Nie jest zalecane stosowanie wody miękkiej w instalacjach wykonanych ze stali a wprost niedopuszczalne jest stosowanie jej w instalacjach wykonanych z miedzi i jej stopów. Dotyczy to również elementów armatury wykonanych np. z mosiądzu (stop miedzi i cynku).

Woda miękka powoduje uwalnianie jonów miedzi z materiału, z którego wykonywane są rury i armatura. Skutkiem jest to osłabienie elastyczności materiału i podwyższenie kruchości struktury. Wymywanie jonów miedzi z materiałów, z których wykonywana jest instalacja, prowadzi również do niebezpiecznego podwyższenia poziomu jonów miedzi w wodzie. Normy określają jaki poziom jonów miedzi jest dopuszczalny w wodzie spożywczej (2 mg/l) a dodatkowo jony miedzi rozpuszczone w wodzie wpływają na przyśpieszenie procesów korozyjnych stali.

Czy nadal uważasz, że w twoim przypadku zmiękczacz wody jest lepszy od elektronicznego uzdatniacza wody?

Czytaj także:

Wieża chłodnicza – poprawa efektywności

Poprawa efektywności pracy wieży przy zwiększeniu poziomu koncentracji minerałów w wodzie… Co oznacza i do czego może doprowadzić koncentracja minerałów w wodzie wieży chłodniczej? Wieża chłodnicza pracująca… Czytaj dalej