Czy miękka woda jest smaczna

Czy miękka woda jest smaczna?

Czy miękka woda jest smaczna?

Czy woda zmiękczona jest smaczna?

Czy woda zmiękczona jest zdrowa?

Czy woda zmiękczona może być stosowana w każdej instalacji wodnej?

 

Oto pytania, na które postaramy się odpowiedzieć w tej publikacji.

Jako konsument wybierasz wodę mineralną, czyli zawierającą podwyższona liczbę jonów, które wpływają na poprawę smaku wody. Kluczowa jest zawartość jonów wapnia i magnezu zarówno od strony zdrowotnej jak i smakowej. Woda miękka, zmiękczona w procesach wymiany jonów nie jest wodą zalecaną przez lekarzy. Czy miękka woda jest smaczna? – nie dla wszystkich konsumentów. Oceniana jest jako woda “śliska”, idealna pralki i zmywarki ale nie do spożywania. Z tego powodu klienci kupują częściej, jako wodę spożywczą wodę mineralną, o wysokim poziomie minerałów a nie wody o niskiej mineralizacji.

 

Wskaźniki organoleptyczne

Do cech organoleptycznych wody należą: mętność, barwa, zapach i smak. Parametry te mogą świadczyć o pochodzeniu wody oraz sugerować rodzaj zawartych w niej związków chemicznych.

Smak to oczywiście pojęcie opisane naukowo, ale pozostaje względne. Woda badana w akredytowanym laboratorium w kierunku przydatności do spożycia ma określany parametr, podlegający analizie sensorycznej, nazywany smakiem zgodnie z PN-EN 1622. W laboratoryjnej analizie wody oznaczane są liczby progowe zapachu (TON) i liczby progowe smaku (TFN).

Oczywiście twoja wrażliwość smakowa konsumenta może być różna. Ale znakomita większość konsumentów wody jest w stanie ocenić, porównując kilka rodzajów wody czy jej smak im odpowiada.

 

Konsument wody z wodociągu chciałby kupić zmiękczacz wody,

ponieważ ma problemy eksploatacyjne związane z twardą wodą, czyli pojawiają się osady kamienia. Osady kamienia to twarde osady trudne do usunięcia powodujące zarastanie rur, grzałek, zaworów i wielu innych elementów instalacji wodnej. W tym przypadku konsument może wybrać uzdatniacz wody, który zapobiega powstawaniu osadów kamienia bez zmiany składu chemicznego wody czyli jej smaku.

Przed zakupem zmiękczacza wody, konsument powinien sprawdzić czy smak miękkiej wody, zmiękczonej w zmiękczaczu jonowymiennym i ocenić czy jej smak jest dla niego akceptowalny.

Wielu konsumentów ocenia wodę zmiękczoną chemicznie jako niesmaczną. Trudno jest przygotować kawę, herbatę lub spożywać wodę z kranu, jeśli jej smak jest nieakceptowalny.

 

Uzdatniacz wody

Zamiast zmiękczania uzdatnij wodę w sposób, który nie usuwa z niej minerałów typu wapń i magnez. Elektroniczne uzdatniacze wody będą dla ciebie znakomitą alternatywą do zmiękczaczy. Uzdatniacz wody nie zmienia smaku wody pozostawiając w niej minerały a jednocześnie chroni instalacje wodne przed powstawaniem kamienia.

Zanim zdecydujesz się na zmiękczacz wody zastanów się nad nabyciem elektronicznego uzdatniacza wody.

 

Miękka woda

Woda miękka jest często określana jako „śliska” Pozwala na zmniejszenie stosowania środków piorących, ale trudno jest taką wodą spłukać mydło, szampon i na przykład odzywki do włosów.

Jednym z czynników, które musisz brać pod uwagę kupując zmiękczacz jonowymienny regenerowany solą jest ograniczenie stosowania miękkiej wody w instalacjach wykonanych z miedzi.

Drugi istotny czynnik to duża ilość jonów sodu w wodzie zmiękczonej. Niektóre osoby cierpiące na schorzenia układu krążenia w tym nadciśnienie tętnicze nie powinny spożywać wody ze zwiększoną zawartością jonów sodu. Zmiękczacze jonowymienne jak nazwa skazuje wymieniają jony wapnia i magnezu najczęściej na jony sodu.

 

Twardość wody

to parametr określający ilości rozpuszczonych w wodzie związków, głównie wapnia i magnezu. Wody bardzo miękkie są szkodliwe dla twojego organizmu, ponieważ wypłukują z organizmu sole wapnia i inne, co powoduje problemy z układem kostnym, zaburzenia pracy mięśni, w tym mięśnia sercowego. Twardość wody nie uzdatnionej stosowanej w gospodarstwach domowych powoduje wzrost zużycia środków myjących i detergentów oraz tworzenie się kamienia kotłowego. Jeśli wodę uzdatnsz, problemy te nie wystąpią.

Przepisy mówią, że dopuszczalna wartość twardości wody określna w przeliczeniu na węglan wapnia wynosi 60 – 500 mg CaCO3/l.

Czytaj także:

Biofilm – RO

Biofilm na membranach odwróconej osmozy Optymalny sposób rozwiązania problemu biofoulingu Zanieczyszczenie membrany odwróconej osmozy, to główna przeszkoda dla skutecznego działania układów filtracji sposobem odwróconej osmozy (RO).… Czytaj dalej

Kamień w czajniku

Czy mogę uniknąć problemu kamienia w czajniku i instalacjach wodnych? Kamień w czajniku to powszechnie występujące zjawisko w przypadku gotowania wody. Jak tego problemu uniknąć zachowując minerały w wodzie? Można… Czytaj dalej
>